Vijenac 751 - 752

Jezikoslovlje

PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA U ČAST ZRINKI JELASKA,
FILOZOFSKI FAKULTET U ZAGREBU, 25. STUDENOG

Riječi o riječi i Riječi

Darko Vasilj

U Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu 25. studenog svečano je predstavljen zbornik radova Riječi o riječi i Riječi u čast Zrinki Jelaska, redovitoj profesorici u trajnom zvanju pri Katedri za hrvatski standardni jezik Odsjeka za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Zbornik je objavljen u izdanju Disputa u povodu profesoričina 65. rođendana, a uredili su ga njezini kolege s katedre Ivan Marković, Iva Nazalević Čučević i Igor Marko Gligorić.


Zbornik u čast Zrinki Jelaska predstavljen je u knjižnici Filozofskog fakulteta

Ta hvalevrijedna knjiga, zasigurno izniman doprinos hrvatskoj filologiji, na gotovo osamsto stranica okuplja čak 44 rada 58 vrsnih stručnjaka s domaćih i stranih institucija. Znakovito je da je među objavljenim autorima i nekolicina bivših doktoranda profesorice Jelaska, danas uspješnih znanstvenika kojima je pomogla utrti znanstvene putove. Radovi su podijeljeni u pet tematskih cjelina (Fonetika i fonologija, Materinski i ini hrvatski, Hrvatski glagoli, Biblija i njezini prijevodi, Varia) koje odražavaju primarna područja interesa profesorice Jelaska u njezinoj četrdesetogodišnjoj znanstvenoj i nastavničkoj karijeri, o čijoj plodnosti svjedoči deset knjiga i više od stotinu radova objavljenih u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno je zanimljiv i simboličan sam naslov zbornika u kojemu se dosjetljivom jezičnom igrom sjedinjuju dva bitna aspekta profesoričina znanstvenog djelovanja – proučavanje hrvatskog jezika te proučavanje Svetog pisma i njegovih prijevoda.

Urednici su zbornika u svojim govorima istaknuli profesoričina znanstvena postignuća u okviru općelingvističkih, fonoloških, morfoloških, semantičkih i glotodidaktičkih tema te dalekosežne zasluge u nastavnoj djelatnosti (osmišljavanje i izvođenje niza kolegija na hrvatskim i stranim sveučilištima), ali joj i u neformalnom i emocionalnom tonu zahvalili na ugodnoj dugogodišnjoj suradnji i prijateljstvu. Okupljenim članovima obitelji, kolegama, suradnicima i prijateljima profesorice Jelaska obratili su se i recenzenti zbornika Ana Ćavar, Mario Grčević i Ante Vučković, podrobnije predstavivši pojedine tematske blokove i u njima zastupljene tekstove. Ana Ćavar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu osvrnula se na radove iz područja primijenjene lingvistike i glotodidaktike, Mario Grčević s Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu ukratko je iznio glavne karakteristike kroatističkih radova u užemu smislu, dok je Ante Vučković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu pojasnio okosnicu radova biblijske tematike.

Otvoreno podijelivši s auditorijem oduševljenje i radost pri primanju tog posebnog dara koji je više od godinu dana pripreman u tajnosti, profesorica Jelaska na kraju je zahvalila svima zaslužnima za nastanak zbornika te ustvrdila kako on napose vjerno odražava njezin znanstveni, ali i životni put. Tijekom tog puta ona je predanim radom i iznimnim znanstvenim doprinosima zadužila nacionalnu filologiju, glotodidaktiku, lingvistiku, fonetiku i traduktologiju. Sam zbornik i u njemu sadržani tekstovi, čija raznolikost i neupitna kvaliteta svjedoče o poštovanju i ugledu što ih profesorica Jelaska uživa u akademskom svijetu, zasigurno će u budućnosti biti korisna literatura mnogim generacijama znanstvenika, studenata i prijatelja humanističkih i srodnih znanosti, dok će posvemašnje pozivanje na njezine radove uvijek nanovo podsjećati na važnost njezina znanstvenog angažmana za nova istraživanja u struci.

Vijenac 751 - 752

751 - 752 - 15. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak